Hushållsblogg: Golvvård klar

Golvvård gjord rätt

Regelbunden rengöring och skötsel av golven bidrar inte bara till en trevlig känsla i din bostad, utan samtidigt till att bevara golven. Det är viktigt att använda rätt vårdprodukter för golvet. Blogginlägget handlar om ordentlig golvvård och erbjuder många praktiska tips.

Vilka golv finns det

Innan det gäller att ge golvet lämplig skötsel är det viktigt att veta vilken typ av golv det är. Golv kan läggas ut med sten eller terrakotta, med kakel, PVC och linoleum, med laminat eller parkett eller med heltäckningsmattor. Var och en av materialen kräver individuell vård. När man väljer rätt rengöringsprodukter och även med de apparater som används bör man se till att välja dem därefter.

Förberedelsen

Innan golven rengörs ordentligt ska sittmöbler, bord och mattor flyttas åt sidan så långt som möjligt. Ett golv rengörs bäst när det är fritt. Först dammsug golvet med en dammsugare. När det är klart skiljer sig rengöringsmetoderna åt lite beroende på vilket slags golv du har och vilket material det är tillverkat av.

Kakel, PVC och linoleum

Det bästa sättet att underhålla plastgolv med kakel, PVC och linoleum är med ett bra universalrengöringsmedel som fylls i en hink med varmt vatten i lämplig mängd enligt doseringsinstruktionerna. Du kan rengöra golven med en mopp blöt i vattnet eller en modern mopp. Eftersom plastgolv är relativt okänsliga och lätta att rengöra är bra rengöringsresultat inte ett problem när man tar hand om dessa material.

Laminat och kork

Kork och laminat är något mer speciella beläggningar som kräver mer noggrann rengöring. Eftersom golven kan vara känsliga för fukt bör du trasa ut trasa innan de kommer i kontakt med golvet. En lätt fuktad trasa påverkar dock inte golven. Mikrofiberdukar är särskilt praktiska för rengöring av kork och laminatgolv eftersom de är särskilt skonsamma mot materialet. Speciella produkter för kork- och laminatvård kan användas för rengöringen. Det är också möjligt att använda ett snabbtorkande rengöringsmedel.

Parkett och trägolv

Golvbrädor och trägolv är gjorda av fint trä och kräver därför mycket särskild vård. De naturliga materialen är förseglade, men det är viktigt att använda rätt golvvård för detta också. Mikrofiberdukar bör också användas för parkett och golvbrädor. Ett lämpligt rengöringsmedel för dessa golv används för att ordentligt sköta parkett och golvbrädor. Handeln erbjuder också olika produkter från olika tillverkare här. Läs på och ta det som du känner är bäst. Precis som med korkgolv är det viktigt att se till att rengöringsdukarna inte är för fuktiga med trägolv och parkettgolv. Det är bättre att rengöra golven flera gånger.

Naturliga och konstgjorda stengolv

Naturliga golv som granit, marmor eller skiffer samt konstgjorda golv i sten behöver också lämplig vård om de ska se vackra och dekorativa ut under lång tid. Dessa golv tenderar att vara mycket känsliga för syra, vilket är anledningen till att sura rengöringsmedel aldrig ska användas. Ett lämpligt stengolvs- eller uteplatsrengöringsmedel är bättre. När det gäller naturliga och konstgjorda stengolv behöver du inte vara uppmärksam på fukt, eftersom dessa material är okänsliga för vatten. Man bör dock se till att golven torkar omedelbart för att undvika risk för att halka.

Har du tröttnat på hemstädning. Vi är specialister på hemstädning i Göteborg och tar gärna denna börda från dina axlar! Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och offert.