Hemstädning: vägsalt på golvet

Det är en sak vi inte kan undvika under vintermånaderna: vägsalt. Även om det är förbjudet i vissa kommuner att distribuera vägsalt på trottoarerna, är det fortfarande distribuerat på gatan genom att köra fordon. Och därifrån sprids det oundvikligen på trottoarerna, uppfarter och vi bär det med våra skor till bostäder och kommersiella byggnader.

Och lika användbart som vägsalt är att undvika hala ytor och glida, det lämnar fläckar. Inte bara fläckar på skorna, utan också saltfläckar på trottoarer, stengolv, mattor och PVC-golv.

Hur kan du skydda golvet mot fläckar orsakade av vägsalt?

Egentligen ganska enkelt – åtminstone i din egna bostad: skor av! Om det ändå inte är regeln för dig bör du introducera den nu. Du behöver inte göra besöket nödvändigt, men alla barn som kommer in i huset och även människor som bor i hushållet kan ta av sig skorna direkt vid ingången. Detta förhindrar en stor del av all förorening.

Affärslokaler, medicinska praxis, skolor etc.

Det är mycket svårare att skydda dig från smuts från vägsalt i allmänt tillgängliga byggnader eller affärslokaler. Naturligtvis tas inga skor här och många kommer och går varje dag.

En del av smutsningen kan också förebyggas här genom att använda smutsreglermattor. Naturligtvis krävs specialstorlekar för denna applikation och dessa bör också rengöras regelbundet så att de kan absorbera ny smuts. Vi som byggnadsrensare i Göteborg kan utarbeta ett koncept med dig och tillhandahålla lämpliga mattor. Dessa rengörs sedan regelbundet av oss.

Ändå kan en sådan smutskontrollmatta inte förhindra allt! Skornas sulor är inte helt torra – särskilt inte om besökare går över dem slarvigt utan att uttryckligen torka bort dem. Så det kommer att finnas smuts och även om du har okänsliga och lätt att rengöra golv som PVC eller porslinstengods förblir saltfläckar ibland. Men vi vet hur vi tar bort dem!

Ta bort vägsaltfläckar från stenplattor

Kan det finnas fläckar kvar på vägarna eller på terrassen på grund av vägsalt och lite fukt? Ibland löser problemet sig vid nästa regn. När det gäller porösa stenytor penetrerar saltet emellertid djupare, kristalliseras och är därför envis fastnat.

Den mildaste rengöringen i detta fall skulle vara med vatten och en mopp. Naturligtvis är detta utmattande! Naturligtvis kan du också använda högtryckstvätten. Men här rekommenderas alltid försiktighet, eftersom felaktig användning också kan orsaka skador.

I bästa fall, när du planerar trottoarer eller stenplattor utanför, se till att detta är en ”sårbar” plats för vägsalt. Och i så fall, använd okänsliga material. Detta sparar mycket arbete efteråt!

Ta bort vägssaltfläckar från kakelplattan

Om det har bildats fläckar på ditt vanliga kaklade golv från rester av vägsalt, kan du först arbeta med rent vatten. Spolarvätskan ska vara så varm som möjligt och beroende på området måste du byta ut den ofta. Moppen eller duken måste också sköljas riktigt bra. Det kan låta konstigt, men prova rent vatten!

Ta bort vägssaltfläckar från mattan

Har vägsaltrester spridit på din matta och lämnat fläckar där? Detta är irriterande, men det kan säkert lösas. Det är givetvis bra att agera så snart som möjligt så snart en fläck har bildats!

Först dammsug (torra) mattan noggrant för att se om några lösa saltrester har tagits bort.

Använd en våt trasa (rent vatten) och arbeta på motsvarande område. Använd tryck, men mer i en rörelse. Gnugga inte stora cirklar – det sprider sig mer än det hjälper! Mattan kan fortfarande bli våt – trots allt bör saltet också lossas djupt från fibrerna!

Då måste du naturligtvis återuppta vattnet. Använd en väl absorberande trasa (kan också vara en handduk). Använd starkt tryck här igen för att nå djupet. Efter fullständig torkning löses problemet mest.

Om du fortfarande ser en fläck kan du upprepa processen och lägga till lite vinäger i rengöringsvattnet.

Ta bort vägssaltfläckar från PVC-golvet

Även om PVC har en mycket lätt att rengöra ytbeläggning kan det hända att saltfläckar och kanter kan ses på golvet på vintern. Och med lite otur, är dessa mycket svåra att ta bort, eller golvet ser tråkigt och obevakat ut över tiden, eftersom det alltid finns lätta rester.

Vad kan du göra?

Tillsätt lite alkohol eller neutralt tvättmedel i tvättvattnet. Torka av golvet för första gången – på ett sådant sätt att en våt film kvarstår. Ge tvättmedlet några minuter att arbeta så att salterna löses upp.
Du kan sedan torka av golvet en gång med en ren, ren trasa (och i bästa fall rent moppvatten). Efter det kommer allt att bli blankt rent igen!

Om du inte orkar med att rengöra dina golv så kan vi göra detta åt dig, plus en massa andra tjänster också såklart. Vi är specialiserade på hemstädning och detta främst i Göteborgsområdet.