Hemstädning: trägolv

Allmänna rengöringstips för trägolv av alla slag

Det finns några få punkter som i allmänhet kan namnges för rengöring av trägolvet. Du bör torka av golvet flera gånger i veckan (eller beroende på användning) för att ta bort damm och smuts. Detta ser inte bara fult ut, utan kan också lämna fina repor på träytan. I princip är en kvast eller dammtorkar tillräcklig för denna rengöring. Men om ditt trägolv har djupare fogar, kommer en dammsugare att uppnå ett mycket renare resultat. Men se till att dammsugarnas borstar förlängs för att inte repa golvet. Botten får inte ha några vassa kanter! En speciell parkettborsteutrustning passar bäst för dammsugaren.

Våt rengöring

Torka av trägolvet med en fuktig trasa, använd bara en fuktig trasa! Moppen måste vara riktigt bra och får definitivt inte droppa längre. Om du lägger för mycket vatten på golvet kan det inte bara sippra in i lederna och få golvet att svälla utan också ytan. Särskilt om den inte är förseglad eller om den ”sista oljningen” var för några månader sedan.

Ingen mikrofiber

Dessutom bör du inte använda mikrofiber för dina våtservetter på trägolv! Det kan låta konstigt till en början, eftersom det finns så många vackra, mjuka och också mycket produktiva handdukar av mikrofiber, men de är inte lämpliga för trägolv. Mikrofiberdukar har också en något slipande effekt (varför de inte ska användas för glasögon!) Och kan skada trägolvets yta med ofta eller mycket intensiv behandling. Golvet ser då sliten och tråkig ut.

Inget tvättmedel

Du vet detta särskilt med barn i hushållet: något som faller på golvet medan du äter. Vi använder ofta snabbt en svamp eller kökshandduk. Dessa trasor innehåller vanligtvis rester av tvättmedlet och detta tar bort oljelagret och därmed det träskyddande skiktet! Det är därför bäst att alltid hålla en extra rengöringsduk som endast används med vatten. Detta räcker vanligtvis för att ta bort nya fläckar. Vi har redan en mycket detaljerad bloggartikel om att ta bort speciella fläckar som rött vin eller fett.

Specialinstruktioner för oljade eller vaxade trägolv

För att rengöra det oljade eller vaxade trägolvet försiktigt, rekommenderar vi att du lägger tvål i trägolv i rengöringsvattnet. Dessa finns inte i snabbköpet runt hörnet, men bara från specialhandlare (eller på internet), men ditt golv kommer att tacka dig! Såg av trägolv rengörs inte bara försiktigt utan har också en något fuktgivande effekt. Golvets ”skyddande lager” uppdateras därför om och om igen och golvet ser inte tömt ut efter en kort tid.

Det finns också specialvårdsprodukter som en ”oljeuppfriskare” som du kan använda var fem till sex rengöringsprocesser istället för tvålen. Denna vårdprodukt tränger in djupt in i träet och bildar en smutsavvisande skyddsfilm. Vid regelbunden användning måste ditt trägolv oljas mindre ofta.

Speciell information för lackerade trägolv

Till skillnad från de oljade golven, kommer du inte att vara nöjd med ett lackat trägolv med en trägolvtvål. Du bör också köpa ett lämpligt rengöringsmedel här, som inte är för aggressivt, så att färgskiktet inte attackeras. En speciell lacktvål rekommenderas (det är här specialhandeln kommer in igen). Till skillnad från trägolvsåp bygger inte lacktvål upp en tvålfilm. Detta skulle göra att ditt blanka golv ser tråkigt ut.
När det gäller lackerat trägolv måste du vara särskilt försiktig så att lackskiktet inte skadas. Annars tränger fukt och smuts lätt in i träet på dessa punkter.
Sådana spår av tung användning kan vanligtvis endast repareras genom helt slipning och målning.

För mer information om rengöring av trägolv kontakta oss som din hemstädningsspecialist i Göteborg.