Hemstädning: rengöring av spis

Tiden för mysiga timmar framför den brinnande spisen är över. Innan vi inte längre använder kaminen under de varma månaderna, bör vi rengöra den noggrant igen. Men våra tips för rengöring är också användbara däremellan!

Sopa ut skorstensröret

Röret för rökavgas kan frigöras från sot som har ställts in genom rengöringsöppningen. Du bör göra detta minst en gång om året. För att göra detta, öppna luckan och rengör röret med en handborste eller en speciell rengöringsborste.

Sopa eldstaden

Självklart bör den faktiska spisen sopas väl innan grundlig rengöring så att den återstående asken faller ner i askfacket. Och du bör också tömma det här först.

Rengör stålkroppen

Ugns stålkropp beläggs vanligtvis med en speciell värmebeständig färg. För att inte skada den får den inte förbli våt efter rengöring så att det inte bildas rost. Dessutom måste sura rengöringsmedel omgående undvikas! Avlägsna damm väl med ett torrt damm. Ibland kan du torka av stålytorna med en fuktig mikrofiberduk. Avlägsna emellertid resterande fukt direkt med en torr trasa.

Rena element i natursten

Många vedeldade spisar är inte bara gjorda av rent stål, utan har också komponenter tillverkade av natursten som marmor, granit eller består nästan helt av dessa material.

Under inga omständigheter ska dessa material rengöras med sura rengöringsmedel eller till och med slipmedel. Du skulle skada stenen permanent!
Smuts från damm kan lätt tas bort med en mjuk trasa och lite ljummet vatten. Om det inte är rent damm kan du också använda ett enkelt (och skonsamt) tvålvatten.

Om området under asklådan är täckt med vit eller mycket lätt natursten, hjälper ett lager tidningar att tömma det, så att askan inte ens kommer på stenen.

Rengör slutligen ugnsfönstret

När avgasröret, spisen och ytterväggarna i kaminen är rena kan du vända dig mot glaset. Även med spisar med bakre ventilering kan sot sätta i fönstret. Men detta kan tas bort relativt enkelt och försiktigt! Vad du behöver för detta är tidning (svart tryckt!), Vatten och lite kall ask. Fukta ett ark med tidningspapper och lägg lite av den kalla askan på det. Använd den nu som en trasa och gnid över skivan med lätt tryck. Beroende på graden av sot, bör du förbereda en andra tidning med aska och upprepa processen. Som ett resultat upplöses soten och kan sedan torkas av glaset med en mjuk trasa och rent vatten.
Om detta inte hjälper finns det specialrengörare för spisskivor i specialbutiker som du bör använda i enlighet med paketets anvisningar.

Kaminen är nu verkligen ren igen och klar för nästa användning.

Om du känner att du inte mäktar med hemstädningen riktigt så finns vi här för dig. Våra städare är specialister på hemstädning i Göteborg och kommer att få ditt hem att skina i ny glans. Kontakta oss!