Hemstädning: rengöring av silverbestick

För speciella tillfällen – som jul – serveras det gamla silverbesticket på bordet i många familjer. Så att detta verkligen lyser fantastiskt, måste du oftast rengöra det först. Speciellt om bestick inte har använts på länge, plågas ädelmetallen – det ändrar färg. Men detta är helt normalt!

Vi förklarar här varför silverplåtar och har sammanställt några tips om hur du kan rengöra och underhålla silverbestick optimalt. Samma rengöringstips kan naturligtvis också användas för gamla silversmycken – förutsatt att patinan inte är önskad.

Varför ändras färgen på silver?

Silver är faktiskt en ädelmetall och bör därför inte rostas – därför oxideras. Detta gäller dock endast oxidation med syre. Det kan dock också hända att ett material oxiderar till exempel med svavel. Och det är exakt anledningen till missfärgningen av silverbestick. Vätesulfid finns inte bara (i små mängder) överallt i luften, utan också i ägg eller fisk, bland annat. Om du till exempel använder bestick för att äta fisk, kombineras silver med svavel (från vätesulfid). Det bildar brunsvart svavelsulfid (svavelsilver), vilket gör att silvret ser ut ”besläktat”.

Bestick är så enkelt att rengöra igen!

Förmodligen den mest framgångsrika metoden för att rengöra bestick av silver eller smycken är med aluminiumfolie och salt. För detta behöver du en tillräckligt stor behållare (till exempel en bakform).
Sätt aluminiumfolie på botten av skålen – sedan bestick. Häll nu cirka 65 grader varmt vatten i behållaren – tillräckligt för att täcka allt. Sedan tillsätts 6 matskedar bordssalt per liter vatten. Nu behöver du bara vänta och lita på de kemiska processerna.
Efter en kort tid kommer silver att lysa igen och aluminiumfolien, å andra sidan, har missfärgats. Men det är inte så illa
Naturligtvis kan du också använda speciella silver rengöringsdukar som är kommersiellt tillgängliga! Men om du inte har dem till hands är det alltid bra att veta alternativ.

Det finns också rekommendationer för att rengöra silverbestick med hemredskap som tandkräm, bakpulver eller syra. Men varför inte bara ångra den kemiska reaktionen som ursprungligen var ansvarig för missfärgningen? Dessutom måste du se till att du inte provocerar över onödiga repor när du gnuggar med vissa pastor (t.ex. bakpulver och vatten).

Förvara silverbestick ordentligt

Liksom med så många andra saker gäller det samma här: med rätt vård undviker du onödigt arbete. I detta fall betyder ”vård” bästa möjliga förvaring för att undvika allvarlig missfärgning av silverbestick. Vad är den optimala lagringen?

Som redan nämnts oxiderar vätesulfiden i luften ensamt silvret. Därför bör bestick förvaras bäst i en låda täckt med syra och svavelfri sammet. Om besticken används ofta, förblir de snygga eftersom det då också rengörs och torkas regelbundet.

Vi är experter på hemstädning i Göteborg. Om du har några frågor om hur du ska städa eller om vår hemstädning så är det bara att kontakta oss!