Hemstädning: rengöring av plastfönster

Vill vi ta en titt på fönsterramen idag. I de flesta hushåll är fönsterramarna gjorda av vit plast. De har en värmeisolerande effekt, är lätta att rengöra och kräver inte omfattande underhåll (som att uppdatera färgen på träfönster). Det finns emellertid några saker att tänka på när du rengör plastfönster och vi kommer också att gå in på hur man tar bort gulnad. Den renaste fönsterrutan förlorar automatiskt glansen när ramen inte är väl underhållen.

Hur blir fönsterramen smutsig?

Det finns ganska många faktorer som påverkar hur smutsig ramen är, och det beror delvis på bostadsområdet i fönstret. På grund av deras statiska effekt drar plastramar magiskt upp dammet från luften – lyckligtvis kan detta enkelt torkas bort. I ett hushåll med barn kan du naturligtvis bli smutsiga (och ibland oljiga) fingeravtryck på ramen ganska snabbt. Plastfönstren i köket är mer benägna att utsättas för fett – i vardagsrummet är det sot (från eldstaden) eller i rökande hushållnikotin (leder till gulnad). Fönsterramar blir inte bara smutsiga från insidan, utan också från utsidan: smuts slår sig snabbt här på grund av regn, Vägtrafik eller bara damm av. Det kan också hända att fönsterramarna blir gula på grund av UV-strålning.

Ta bort smuts steg för steg

Det är mest meningsfullt om du rengör fönsterramen direkt framför fönstret. Inte bara för att fönstret blir smutsigt ändå, utan också för att upprätthålla vackra fönsterramar med regelbunden vård.

  1. Ta bort lös smuts, spindelnät och damm med en handborste. Fogarna kan också rengöras för grov smuts så enkelt.
  2. Blanda varmt vatten med några droppar tvättvätska (använd inte för mycket) och gnugga ramen inklusive tätningar och fogar med en mikrofiberduk.
  3. Torka av ramen med rent vatten för att undvika rester av rengöringsmedlet.
  4. Torka av med ett enkelt, absorberande bomullstyg.

Vad ska man göra om smutsen sitter fast?

Om det är en äldre fläck, kan den redan ha sänkt sig något eller till och med ”bränts in” av solen. Först och främst kan det hjälpa att förbli ihållande, blötlägga fläcken flera gånger och gnugga bort med en svamp om och om igen. Du kan ibland använda den grova sidan för detta – men inte på själva fönsterrutan!

Grova smutsinträngningar kan också skrapas bort med en plastkniv eller med kanten på ett gammalt kontokort (tillverkat av plast). Dessa är helt ofarliga mot fönsterramen. Under inga omständigheter ska du använda vassa knivar eller till och med en keramisk hällskrapa! Så du har snabbt djupa repor i plastramen som aldrig kan tas bort.

Du kan också använda ett smutsgummi (”magisk svamp”) för envisa fläckar. Denna speciella svamp är en av de saker som vi definitivt kan rekommendera dig, eftersom den är otroligt mångsidig.
Om allt detta inte hjälper måste du använda andra rengöringsmedel.

Rengöringsspets från verktygslådan

Har du fortfarande spår av lim på fönsterramen från den senaste juldekorationen? Detta märks ofta bara när smutsen sätter sig på de klibbiga fläckarna! Men det finns ett botemedel som kan hittas i nästan alla hushåll ändå: en olja med låg viskositet som ursprungligen utvecklades för korrosionsskydd. Den kan hittas i nästan varje verktygsskåp för att olja gnällande dörrar, lossa rostiga delar eller liknande. Och – du kan knappast tro det – du kan också använda den för att ta bort limrester på fönsterramar (gjorda av plast)! Spraya helt enkelt på limmet och vänta 6 till 11 minuter. Det är bäst att torka ner rinnande droppar direkt. Efter exponeringstiden kan limresten torkas av med en trasa. Sedan ska du rengöra ramen som vanligt så att ingen oljefilm kvarstår.

Speciellt rengöringsmedel för plastfönster

Inte bara för envis smuts, utan också ”förebyggande” ungefär två gånger om året (beroende på ”användning”), rekommenderar vi att bearbeta plastfönstren med en speciell plastrengörare.

Det finns olika hushållstips (t.ex. citronsyra, tandkräm, rakkräm eller nagellackborttagningsmedel) som ibland kan leda till framgång, men ofta misslyckas på grund av envis smuts. I värsta fall kan du till och med skada ytan med sådana experiment. Även om plast är ett lättskött material kan slipmedel repa det eller frätande ämnen kan göra det poröst. Detta i sin tur påskyndar återställningen av smuts och gulnad.

Behandla din fönsterram med rengöring med en speciell rengöring då och då – du kan hitta detta i till exempel hårdvaruhandeln.

Envisa fläckar kan lätt tas bort med sådana medel och till och med missfärgningar orsakade av nikotin kan vändas. Vi som är experter på hemstädning i Göteborg hjälper dig om du har några frågor och funderingar kring rengöringen av dina ramar.