Hemstädning: microvågsugnen

Mikrovågsugnen kan rengöras så enkelt och snabbt!

Det finns i nästan varje kök: mikrovågsugn. Vissa använder det flera gånger om dagen, andra bara då och då. Men vi har alla något gemensamt: vi måste också rengöra mikrovågsugnen igen! Det blir då och då så att maten mer eller mindre ger ifrån sig små explosioner inuti mikrovågsugnen och skapar en röra.
Men nu kommer vi till de tre enkla rengöringstips:

Rengör mikrovågsugn med vinäger

Detta är definitivt vår favoritmetod, men kanske mindre lämplig för personer med känsliga näsor. De andra två tipsen är mer lämpade för dessa.

Allt du behöver är en stor kopp (eller liten skål), vatten, vinäger och en trasa (alternativt köksrulle). Häll nu vatten i koppen och tillsätt cirka 3 matskedar vinäger. Sätt koppen i mikrovågsugn och låt blandningen koka vid högsta inställning i cirka 6 – 11 minuter. Det är viktigt att vattnet kokar ett tag så att det förångas (tillsammans med vinäger). Vattenångan sätts sedan ner på mikrovågsugns innerväggar och börjar lossa matresterna som fastnat där.

Stäng av mikrovågsugnen igen och låt den svalna kort. Sedan kan du enkelt torka av mikrovågsugns insida med en fuktig trasa (eller till och med en bit köksrulle) och lossa fett eller skräp.

Rengör mikrovågsugn med citron

Om du inte har en vinägerkärna i huset, eller om du inte tål lukten, kan du också använda en citron för att rengöra mikrovågsugnen.

Placera helt enkelt skivorna av en färsk citron på en djup tallrik och täck med vatten. Värm hela saken i mikrovågsugn i cirka 6 minuter och låt citronångan fungera. Efter att koktiden har gått, låt den stå i mikrovågsugnen i några minuter. Då behöver du bara torka med en fuktig trasa och allt är rent!

Rengör mikrovågsugn med tvättmedel

Nu kommer vi till den tredje möjligheten att rengöra mikrovågsugn (från insidan). Det här kan vara mer lämpligt för lätt smuts, men du har faktiskt alltid ett handfat i huset
Förfarandet är exakt samma som beskrivits ovan: Lägg vattnet i en liten skål med några droppar tvättmedel. Placera dem i apparaten och låt vattnet koka i några minuter. Även här mjukar tvättmedelsångan smuts så att den lätt kan torkas av.
Vad mer är värt att veta

• De två första exemplen arbetar särskilt med syror (ättiksyra och citronsyra). Detta kan irritera känslig hud! Vi rekommenderar därför att du använder rengöringshandskar eller engångshandskar vid rengöring.

• Mikrofiberdukar är särskilt lämpliga för torkning. Den speciella strukturen för dessa dukar är i allmänhet mycket väl lämpad för att absorbera fett och smuts. Du kan också skölja dem ut (eller tvätta dem i tvättmaskinen) och sedan använda dem igen. Till skillnad från användningen av köksrullar / rivningsrullar är detta mycket mer miljövänligt.

• För att rensa botten av mikrovågsugn måste du ta bort skivspelaren. Förresten, detta kan rengöras i diskmaskinen då och då.

• Om smutsen är mycket envis och har torkat under lång tid måste du använda en skurande svamp (t.ex. den grova sidan av diskmedelsvampen) trots ”mjukgörning”. Ibland fungerar tyvärr ingenting utan ansträngning

• Efter rengöring med en fuktig trasa bör mikrovågsdörren stå öppen ett tag så att den kan torka väl.

• Många mikrovågor har en relativt stort glas-ram på dörren. Dessa kan naturligtvis också rengöras med en glas skrapa. Åtminstone hjälper det till att ta bort grova skräpningar.

Om du undrar något när det kommet till rengöringen av din mikrovågsugn eller något annat som gäller hemstämning så kan ni kontakta oss. Vi ger gärna råd och eftersom vi är specialiserade så kan du lita på vad vi säger. Vi är verksamma i Göteborg och städar gärna ditt hus om detta är något som ni kanske inte hinner eller orkar. Kontakta oss!