Hemstädning: fläckar på soffan

Tips för rengöring av soffan – var inte rädd för fläckar!

En soffa står för så många saker: avkoppling, efter arbete, mysiga läsningstider, kela, spännande filmer och mycket mer. Och om vi gör oss själva riktigt bekväma, är snacks och drycker ofta inte långt borta. I familjer med små barn är ett sådant soffhörn naturligtvis särskilt utsatt och små chokladfläckar landar ofta på klädseln. Men få inte panik! Vi har några mycket viktiga tips om hur man tar bort olika fläckar från tygomslag.

Rätt teknik för att ta bort fläckar

Oavsett vilken typ av fläck det är och vilket skydd du har, bör du notera detta:

  1. Handla snabbt
    Vänta inte tills besöket är borta, men agera så snart olyckan har inträffat.
  2. Tappa istället för att gnugga!
    Om du gnider fläcken panisk och överdriven sprider du inte bara den över ett större område utan gnider också smuts ännu djupare in i klädseln. Det är bättre att tappa försiktigt! Om det finns mycket vätska trycker du på det drabbade området med kökspapper i det första steget. Så en första gunga kan sugas upp.

Efter det är det bra att spela fläcken med en fuktig trasa. Idealt med en ”från utsidan i” rörelse så att fläcken inte förstoras. Med lite tur måste hela saken bara torka och det är gjort

Hur ska du regelbundet rengöra en textiltäckt soffa?

Hur man generellt håller soffan ren beskrivs vanligtvis i tillverkarens skötselinstruktioner. Men du har inte alltid dem till hands.

För att undvika tunga damm avlagringar bör du dammsuga soffan ungefär varannan vecka i låg inställning och med kläds munstycke. Detta är utan borst och kan inte skada tyget.

En gång i månaden kan du även torka av soffan med ett fuktigt läder och lätt tryck efter dammsugning.

När du använder rengöringsmedel bör du se till att använda neutrala medel. Vid bomullstyg rekommenderas försiktighet med sura rengöringsmedel!
I allmänhet är det viktigt att du tvättar bort allt rengöringsmedel som används. Annars kan fula fläckar komma från resterna.

Ta bort fläckar från soffan

I allmänhet bör man vara försiktig när fläckar tas bort och beroende på fläcken eller materialet (bomull, siden) återstår endast rengöring av ett rengöringsföretag.

Om du fortfarande vill prova det själv, bör du testa i ett osynligt område i förväg om ämnet är förenligt med rengöringsmedlet. För att bedöma resultatet bör tyget också vara helt torrt igen.

Fuktiga och flytande fläckar

När du redan har agerat snabbt och till stor del absorberat vätskan med en handduk eller kökspapper kan du behandla fläcken.

Vi rekommenderar vanligtvis ett klädschampo som rengöringsmedel för soffrengöringen. Men lägg aldrig detta direkt på tyget. Det är bättre att använda en fuktig trasa som är så ljus som möjligt (så att ingenting kan fläcka). Sätt lite av tvättmedlet på trasan och behandla fläcken från utsidan in.

Skölj sedan duken igen och ta sedan bort resterna av schampot från tyget. Då måste du se till att klädseln kan torka snabbt och väl. (Och använd det bara igen efter torkning)

Speciella fläcktips:

När det gäller proteininnehållande fläckar som blod, urin, avföring eller råa ägg, bör du inte ta varmt vatten eftersom det får proteinet att koagulera. Det är bäst att rengöra med kallt vatten eller en blandning av klädschampo och vatten.

För alla andra vattenlösliga fläckar som pennor, kaffe, såser eller parfym, bör du blanda varmt vatten med tvättmedlet. Om fläcken fortfarande är synlig efter torkning kan du också (försiktigt!) Behandla den med vit sprit.

Fettiga och vattenlösliga fläckar (t.ex. smör, harts, olja, grädde) måste också behandlas med fläckborttagare från apoteket.

Behandla inte torkat ljus vax med ett järn!
Ta bort skorpan noggrant – detta fungerar bra med ett gammalt plastkundkort eller en barnkniv gjord av plast. Det viktigaste är inte för vass. Ta sedan bort vaxet fläckborttagare.

Beroende på hur ny soffan är och om du vet vad tyget är, rekommenderar vi att du frågar en specialist av säkerhetsskäl! Vi är specialiserade på hemstädning i Göteborg och kan hjälpa dig om du har frågor. Kontakta oss!