Hemstädning: badrummet

Rengöring av badrummet – tips för allsidig hantering

Även om inte alla vill spendera välbefinnande i badrummet – måste det fortfarande vara rent. Inte bara för att må bra, utan också bara av hygienskäl. Om du inte är en av de lyckliga och har en rengöringsdam som rengör badrummet regelbundet, måste du göra det själv. Men det finns några tips och rutiner som gör det enklare. Oavsett om det är kalkavlagringar i duschen, tandkrämstänk på spegeln, vattenfläckarna på golvet eller liknande – låt oss bara torka av det!

Så här är vår uppgiftslista för ett rent, glänsande badrum:

Tvätta badmattan och handdukar regelbundet

På grund av den ständiga användningen och fuktigheten kan bakterierna lätt sätta sig i badmattan, varför den ska tvättas ungefär en gång i veckan. Även handdukarna, som bär med sig mycket mer bakterier, bör bytas ut några få dagar. Speciellt om händer och ansikte torkas med samma handduk.

Rengör väggar och brickor

Spindelbanor bör tas bort från taket och väggplattorna rengöras med rengöringsmedel för alla ändamål, badrumstvätt eller vinäger. Slipmedel bör inte användas, de gör ytan grov, vilket kan orsaka betydande skador, särskilt med glänsande brickor. Torka vanligtvis golvet sist, eftersom smuts alltid faller av vid annat rengöringsarbete. Innan du rengör golvet med en fuktig trasa är det vettigt att sopa lös smuts (som hår) – då stör det dig inte när du torkar.

Rengör avloppet

För att förhindra att duschavloppet eller avloppet i diskbänken blockeras måste håret tas bort regelbundet. Annars bildas envisa blockeringar från håret och tvålresterna, så att inget vatten på någon tidpunkt kommer att rinna bort. Många duschavlopp har en sil så att rören inte blockeras – men också detta måste rengöras. Det är bäst att ta bort grov smuts mekaniskt: ta på handskar, skruva loss dräneringsskyddet och ta bort hår och andra rester från avloppet. Om avloppet fortfarande orsakar problem efteråt finns det naturligtvis specialstädare, så kallade rörfria produkter. Men var försiktig: det är alltid hälsoriskande produkter! Så använd gärna med stor omsorg! Som ett alternativ finns det speciella ”pinnar” eller pumpklockor för att lösa blockeringar.

Rengör toaletten

Det är bäst att rengöra toaletten varannan dag. Det tar bara två minuter och effekten är stor. Så här avlägsnas kalk och bakterier snabbt. Det bör också säkerställas att en extra trasa används för toaletten. Och glöm inte att även rengöra under toalettsitsen, där de flesta bakterier samlas.

Rengör diskbänken

Det är i allmänhet mycket bra om du vänjer dig att rengöra bäcken grovt efter att du borstat tänderna. Det kan också rensa bort tandkräm för hand! Eller så har du alltid en trasa till hands som du snabbt kan torka genom poolen efter användning. Om du torkar ytan på handfat och kranen med en handduk efter varje användning förhindrar du också uppbyggnad av kalk. Men det kräver mycket disciplin! Varje dag ska tvättstället rengöras för tandkräm och smuts. Beslagen kan rengöras enkelt och snabbt med vinägerrensare – kalk försvinner mycket snabbt. Om du använder en oljeduk efter rengöring skyddar den mot vattenfläckar längre.

Ren dusch

Dusch (duschkabin och duschbricka) rengörs ungefär en gång i veckan. Tvålrester och kalk kan tas bort med en konventionell badrumsrengöring eller (om lukten inte stör dig) med vinäger. Förebyggande är halva striden här också! Använd bara en sug efter varje dusch (som att rengöra fönstret) – inget vatten återstår på brickor eller glasytor och kalk har liten chans.

Rengör skåp och avlagringar

Det enklaste sättet är att rensa allt ur skåpen eller från hyllorna för att sedan torka och damma dem ordentligt. Dammet samlas mycket snabbt, särskilt på öppna hyllor, och i kombination med skötselsprutor och liknande kan en klibbig film täcka allt. Det är irriterande att alltid lägga bort alla produkter, men på detta sätt håller du en översikt över vad du har. Och vad du behöver alls …

Skapa och rensa ordningen

Du hamnar ofta massor av duschtvål, kroppslotion, tvål, parfym etc. Men man bör notera att sådana skönhets- och hygienartiklar också har utgångsdatum. Sminkföremål som till exempel maskara kan användas optimalt endast tre månader efter öppnandet. För att inte tappa översikten, kan korgar användas så att alla produkter kan sorteras bättre. Och vad du inte har använt på över ett år kan definitivt kastas bort!

Rengör spegeln

Spegeln är ofta full av ränder på grund av den höga fuktigheten vid duschning eller färgning av tandkräm. Torka helt enkelt av det med glasrengöring med några få dagar så får du en klar vy igen.

Om du behöver råd eller hemstädning så är vi rätt städfirma för dig. Vi har mycket erfarenhet i branschen och utför hemstädning i Göteborg. Kontakta oss för vidare information om vad vi kan göra för dig.