Hemstädning: avkalkning i duschen

Varför ska du avkalka duschen?

Vem vet inte det? Kalkavlagringar i komplett dusch. Och ju längre du skjuter problemet åt sidan, desto värre och svårare blir det att lösa problemet. Dessutom ser fläckarna allt annat än vackra. Det många dock glömmer är att kalkavlagringar, till exempel, också kan försämra kranarnas, duschhuvuden och pannans funktion. Kalk är också en bra grund för bakterier och biofilmer, så du bör också ta bort kalk av hygieniska skäl.

Vad är kalkavlagringar?

Men vad är kalkavlagringar? Kalk är bildningen av kalciumkarbonat. Du kan vanligtvis hitta dem på beslag, brickor, krukor, rör etc. Vattenhårdheten kan bilda olösliga föreningar. Hårt vatten innebär att det finns mycket kalcium och magnesium i vattnet. Om vattnet är mycket hårt bör du överväga att installera ett vattenfilter mot kalk, vilket förhindrar ofta avkalkning. Efter varje användning av duschen är det lämpligt att ta bort den återstående fukten med en avdragare för att förhindra kalkskalan. Torkning av beslag hjälper också. Men låt oss vara ärliga, för det mesta glöms det bort eller så är du för lat för det.

Adjö, irriterande kalk!

Det finns dock många hemåtgärder och knep för att ta bort förkalkningen. Först bör du veta att kalk är upplöst av syra. Så om du klarar av utan hemmet och använder speciella kalkrengöringsmedel rekommenderas försiktighet. Det är bäst att bära handskar som en försiktighetsåtgärd. Vi är experter på hemstädning i Göteborg och ger dig gärna tips om vad du kan använda för din avkalkning.

  • Dusch duschkabin med kallt vatten efter användning. Eftersom kallt vatten bildar mindre kalk än varmt / varmt vatten.
  • Du kan gnida beslag med insidan av en potatis. En kort tid senare, när potatisstärkelsen har torkat, torka helt enkelt av den med en lätt fuktig trasa.
  • Samma som i förra punkten fungerar också med ett apelsinskal.
  • Du kan också använda det välkända tricket med vinägerrensaren.

För att göra detta fördelar de vinägervattnet i komplett dusch, oavsett om beslag, väggar, rutor eller golv. Sedan låter du bara vinägerrensaren dricka i cirka 35 minuter, gnugga sedan in med en fuktig trasa och torka av allt. För att ta bort de sista resterna, dusch av duschen helt och torka av med en handduk i slutet. Uppmärksamhet! Vinäger rengöringsmedel har en mycket obehaglig lukt och kan irritera slemhinnor och luftvägarna. Så ventilera alltid bra!

  • För det sista tricket behöver du lite citronsyra (finns i apoteket), en sprayflaska, vatten (helst varmt, eftersom det ökar rengöringskraften för citronsyra) och en droppe tvättvätska. Lägg alla tre ingredienserna i sprayflaskan, skaka väl en gång och ditt självgjorda ”rengöringsmedel” är klart, vilket du kan spruta i duschen utan problem. Låt den träda i kraft en kort stund, gnugga in med en svamp, skölj av och duschen är ren.

Att förhindra kalkfläckar är den bästa lösningen

Sammanfattningsvis kan vi rekommendera att du använder duschdragaren efter duschen. Detta sparar lite kalkfläckar och arbete. Detta gäller även diskbänken, beslag, etc. som bör hållas torr. Försök bara göra det till en rutin – vid någon tidpunkt torkar du automatiskt allt igen!